Сенници и тенти - какво трябва да знаем за тях?

Сенници и тенти - какво трябва да знаем за тях?

За избора на сенници от значение са мястото и площта, които ще засенчваме. На пазара има голямо разнообразие, както на сенници за прозорци, тераси и веранди, така и на перголи (плъзгащи се сенници за големи площи). Обичайно клиентите се интересуват основно от две неща – от цената на сенника и от това цветът му да подхожда на фасадата на сградата.

Нашата препоръка към тях е да направят проучване и да изберат най-доброто за бюджета, който са си определили, а то рядко е най-евтиното.

КОИ СА НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ ПРОДУКТИ?
Най-продавани на българския пазар са сенниците с чупещо рамо. По-добър избор за климатичните условия у нас е сенникът с алуминиева касета - т.нар. касетъчен сенник. Традиционно през по-голямата част от годината у нас тентата е прибрана и изложена на валежи от дъжд и сняг. Алуминиевата касета предпазва сенника точно от тях.
 
КОИ ТИПОВЕ СЕННИЦИ СА ЗАЩИТЕНИ ОТ ВЯТЪР?
Балконският тип е ефектен сенник с добро качество и приемлива цена и той става все по-популярен. Монтира се предимно на тераси на кооперации или на еднофамилни къщи. Захваща се за парапета и за пода на горната тераса, което го прави по-устойчив на вятър. Препоръчваме го, особено ако в сумата, която клиентът е заделил за засенчване, не са предвидени средства за автоматика. Друг продукт, който предпазва от вятър, са “кристалните” завеси, наричани още ветроупорни сенници. Те се монтират вертикално. Вместо плат се използва прозрачно PVC с дебелина 0,75 мм. Най-качественият материал за тях е японският. Предлага се и касетъчен вариант на кристални завеси, при който визията и устойчивостта срещу вятър са на много високо ниво.
 
КАКВО Е НАЙ-ВАЖНО ЗА ДЪЛГОТРАЙНОСТТА НА ТЕНТИТЕ?
Много важно е независимо от модела сенникът да е направен от здрави алуминиеви профили и качествен плат, предназначен за външна употреба. Обикновено клиентите обръщат внимание на широкия ценови диапазон на сенниците и рядко на детайлите, а именно те отличават качествения продукт. На пазара се предлагат много евтини тенти, изработени с тънки и неустойчиви профили и платове.
 
КАКЪВ СЪВЕТ ЩЕ ДАДЕТЕ ЗА ИЗБОРА НА ПЛАТ?
Трябва да се търсят сенници, изработени от платове, устойчиви при външна употреба. Тези трайни тъкани са специално импрегнирани. Част от тях имат и тефлоново покритие, което позволява да издържат на замърсявания и дълго време да запазят яркостта и красивия си външен вид. За качествените платове производителят предоставя сертификати за техническите им характеристики. На пазара се предлагат и самопочистващи се платове за слънцезащитни системи, които имат специална обработка, която ги предпазва от попиване на прах. Достатъчен е само един дъжд или почистване с водна струя (без препарати и търкане) и платът става като нов. Платовете са придружени с гаранция против изгниване или прокъсване. Един съвет за избора на плат – цветът на сенника трябва да подхожда на фасадата, разбира се, но избягвайте тъмните цветове, водени от погрешното схващане, че те затъмняват по-добре. Светлите цветове пречупват светлината и не позволяват нагряване на и под тентата. По-добре спират светлината плътните платове, тези при които в един квадратен сантиметър има повече нишки, а не тъмните на цвят.
  
КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕНЧИ ПО-ГОЛЯМА ПЛОЩ?
И на българския пазар си пробиват път перголите, чрез които се засенчват големи площи. Максималната дължина е 13 м, напред може да се изтегли до 11 м. От няколко години те са хит в Средиземноморието. Основният проблем, както обикновено, е високата за нас цена. Особено подходящи са за заведения. Могат да се комбинират с поставянето отстрани на т. нар. „кристални“ завеси. Така може да се обособи затворено помещение. Вариантите за изпълнение на перголи са разнообразни. Те могат да са плоски, извити, с крака, с окачвачи.
 
КАКВИ СА НОВОСТИТЕ ЗА НАШИЯ ПАЗАР?
Съвсем нови за България са моделите сенници „Бамбу“ и „Уве“. „Бамбу“ представлява статична конструкция, при която платът не се движи. Тя е проектирана в модерния минималистичен дизайн с прецизно изработени луксозни профили. Интересното е, че могат да се задават различни наклони, както на колоните, така и на платнището. „Уве“ е система от подвижна стойка с два касетъчни сенника, моторизирани с мотори Somfy Orea и датчик за вятър. Цялата конструкция е разположена върху колела със спирачки. Това дава възможност да се премества или завърта спрямо позицията на слънцето или нуждите на собственика.
 
ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА АВТОМАТИКАТА В НОВИТЕ МОДЕЛИ?
За стабилността и сигурността на сенниците от особено значение са моторизацията и автоматиката. На пазара се конкурират различни производители, като според качеството варират и цените. Най-добрите продукти превъзхождат с допълнителни функции като автоматичен стоп при препятствие, автоматично намиране на горна и долна граница на сенника. Към тях трябва да прибавим и безжичният вибродатчик за вятър. Освен лесен за инсталиране, той е много по-надежден от стандартните датчици, защото те улавят вятър или движение в една равнина, а безжичният вибродатчик ги прихваща в три равнини. Чрез използване на автоматика се постигат няколко неща: възползвате се максимално от функционалността на слънцезащитния продукт, защитавате инвестицията си, наслаждавате се на комфорт, като управлявате тентата, без да ставате, може да превърнете тентата в част от цялостна концепция за контрол на светлината и топлината в помещенията.
 
 
 
използвана е информация от сп. "Наш дом"

Печат