Какви вътрешни щори да изберем

Какви вътрешни щори да изберем

Вътрешните щори създават уединение, предпазват от любопитни погледи и слънчеви лъчи, внасят уют и хармония в помещението. Ако са правилно подбрани и съобразени с останалия интериор могат да се превърнат в красив акцент, и обратното – да развалят цялостната визия на помещението, в случай, че изборът им е неуместен.

Как да подберем подходящите щори и какви са предимставата и недостатъците на различните модели?

1. Руло щори - Подходящи са за прозорци с различна големина, поддържат се лесно, тъй като не задържат много прах и ако са изработени от качествена материя, не избеляват от слънчевите лъчи. Предлагат се в многообразие от десени, включително и модел „зебра“, наричани още Ден и нощ.

01kakvi_shtori_da_izberem1 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

2. Хоризонтални венециански щори - Това е най – разпространения вид щори, наричат се още „хоризонтални алуминиеви щори“. Както подсказва името им, те са изработени от алуминиеви ленти, чието отваряне може да се регулира. Предимствата им са: достъпната цена, възможността за контрол над количеството светлина в помещенията, огрмоното разнообразие от цветове. Сред недостатъците можем да посочим това, че сравнително лесно привличат домашния прах и почистването им е досадно. Според много хора също така са по – подходящи за офис, отколкото за дома, тъй като не създават усещане за уют, но това естествено е въпрос на вкус и разбиране.

1111kakvi_shtori_da_izberem2 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

3. Римски щори - Римските щори са модерно и елегантно решение за всяко помещение. Те могат да се монтират на стената, на тавана или към дограмата. Предлагат се от различни видове текстил – плътен и тънък, както в голямо разнообразие от цветови решения. Свалят се сравнително лесно, което прави почистването им не толкова трудоемко.

111kakvi_shtori_da_izberem3 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

4. Щори плисе - Още едно популярно съвременно решение са щорите плисе. Те съчетават в себе си модерна визия и изискан дизайн. Подходящи са за почти всички видове прозорци. Могат да бъдат от различен тип текстил – по-тънък за частично пропускане на светлината или по – плътен за пълно затъмнение на стаята.

11kakvi_shtori_da_izberem4 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

5. Щори Японска стена - Изискани и функционални, щорите тип Японска стена са отличен избор за големи прозорци. Те са на принципа на плъзгащи врати и обхващат плътно пространството от пода до тавана. Поддръжката им е лесна и това ги прави сред най – често избираните щори в последно време.

1kakvi_shtori_da_izberem5 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

6. Вертикални щори - Още един популярен вариант са вертикалните щори. Те са елегантно и удобно решение, пасващо на всеки интериор. С тях може да регулирате количество светлина в помещението. Почистват се с влажна кърпа.

kakvi_shtori_da_izberem6 Оги Инвест - Какви вътрешни щори да изберем

 

 

използвана е допълнителна информация от сп. "Дом и градина"


Печат